Miten nukut?

mennessä | helmi 16, 2019 | Hyvinvointi & Lifestyle | 2 Kommentit

Ihminen on lähes kolmasosan elämästään vaakatasossa, ellei sitten omaa äärimmäisen hyviä unenlahjoja ja nuku vaikka ruokapöydässä. Vasta nyt aloin pohtia oikeasti nukkuma-asennon merkitystä ryhtiin ja hyvinvointiin. Päivät istun suurimmaksi osaksi hiukan huonossa työasennossa, sillä teen päätetyötä päivisin ja näyttö voisi olla vieläkin suurempi, koska huomaan kurottelevani eteen. Sähköpöytä oli jo iso parannus työergonomiaan, mutta vielä on paranneltavaa. Useasti huomaankin työpäivän jälkeen, että hartiat kääntyvät eteen ja yläselän ryhti on huono.

Nukumme noin kolmasosan elämästämme, eli keskimäärin 25vuotta. Elämänsä alkutaipaleella olevat eivät vielä kärsi huonon nukkuma-asennon tuomista kolotuksista, toisin kuin me hiukan vanhemmat.

Asento peilistä on suunnilleen sama, kuin mihin makuuasennossa pyrin, eli siis nukkumaan käydessäni, sillä korotan päätä tyynyllä. Päätin ottaa testiin selällään nukkumisen ilman tyynyä, ja voi juku että tuntuu oudolta alkuunsa makoilla sängyssä ilman tyynyä.

Day 1

Mikä neronleimaus! Meillä on paksuhko Memory Foam patja ja siinä ilman tyynyä makoilu tuntuu miellyttävältä, sillä alusta muotoutuu nätisti kehon mukaan. Ihan kovalla alustalalla pää taipuu hiukan liian taakse, mutta Memory Foam -patjalla asento tuntuu mukavalta. Ryhdikkäältä. Hengitysteissä tuntuu ”erikoinen” fiilis ja posket valahtavat kohti takaraivoa, mikä on myöskin outo tunne kasvoissa, yleensähän painovoima liikuttaa kudoksiamme kohti varpaita. Pika googlauksen lopputuloksena päädyn nukkumaan selin kädet vartalon vierellä. En herää yöllä kertaakaan ja aamulla olo on hyvä kropassa.

Day 2

Innostus asiaan kasvaa, saisiko tällä villityksellä 8-9h ryhdin korjauksen joka päivä? Sehän olisi hienoa vastapainoa työasennolle. Toki liikun todella paljon, mutta liikunta pelkältään ei korvaa työssä tulevia tuhoja kroppaan. Pidän päivätyöstäni, jossa teen graafista suunnittelua, markkinointia ja web -suunnittelua, sekä tietysti yritystemme ”paperihommia”, mutta istuminen on pahin viholaiseni ja suoraan sanoen vihaan sitä. Jos voisin tehdä pelkästään sitä mitä tahdon, liikkuisin ja kuvailisin kaikki päivät, mutta kuvaamiseen liittyy väistämättä myös päätetyö, jotta visuaalinen lopputulos on kuten mielikuvissa. Sitten asiaan.

Nukkumaan käydessä tuntemukset eivät ole enää niin erikoisen oloiset ja yön nukun taas sikeästi mielenkiintoisia elokuvia katsellen. Aamulla olo onkin sitten turvonnut kuin pikku possulla, liekö nesteet kulkeutuneet kasvoihin? Peiliin kurkatessa mietin, että voi pyhä jysäys, mitähän on tapahtunut. Punaisen kukertava ja turvonnut naamataulu on aika villin näköinen. Vielä en kuitenkaan tyrmää tyynyttömyyttä, sillä muistan avanneeni uuden Lidlin tehoyövoiteen ja luulen sen olevan turvotuksen syy. Samanlainen seuraus oli Elizabeth Arden Eight Hour Cream:in kanssa, näissä teho voiteissa lienee jokin epäsopiva ainesosa iholleni.

Päivällä alkaakin päänsärky vaivata ja niskat tuntuvat aroilta, en sinällään ihmettele koska olet viikolla treenannut paljon, istunut paljon ja rullaillut hartioita. Lisäksi uusi nukkuma-asento, joten onhan siinä kropalle shokkia kerrakseen. Olo on sama, kuin ensimmäisen hieroja käynnin tai Foam Rollaus kerran jälkeen, eli parantavaa vaikutusta ei heti tunnu vaan ennemminkin kipua. Tätä ei kuitenkaan pidä pelästyä!

Kuvissa punoitusta näkyy vain hieman, sillä valitsin kivasti neutralisoivan filterin. 😅

Lopputulos

Kuten mitään asiaa, ei tätäkään kannata heittää kaivoon lyhyen kokeilun jälkeen. Sama pätee niin ryhdissä, laihdutuksessa kuin missä tahansa muussakin asiassa kehomme kanssa; pitkäjänteisyys palkitaan. Muutoksia ei tapahdu yhdessä yössä. Raskaus on yksi hienoista esimerkeistä, jos valmistamme kroppaa 9kk uuden elämän alkua varten, on kohtuutonta odottaa sen palautuvan kuukaudessa. Jos istumme kymmenen vuotta ”väärässä” asennossa, en jaksa uskoa, että millään konstilla jäseniä saa nykästyä kertaheitolla kuntoon. Jos ilman tyynyä nukkuminen tuntuu hurjalta, kannattaa kuitenkin hiukan vilkaista omaa nukkuma-asentoa, kulkeeko selkäranka neutraalissa asennossa ja olisiko matalampi tyyny parempi vaihtoehto?

Jos selällään koko yön pötköttely ei vielä houkuta, kannattaa kokeilla vaikka lyhyempää rentoutumista neutraalissa asennossa selinmakuulla.

Olen iloinen jos haluat seurailla kuulumisiani somessa:

Instagram

Facebook

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0