Upside down – vääristynyt kehonkuva

mennessä | kesä 28, 2020 | Liikunta | 0 Kommenttia

Olen lihonut. Turvottaa. Ahdistaa. Yök. Puristelen mahamakkaraa ja mietin, että ei minulla kaksi vuotta sitten ollut tätä tässä. Tämä on se tapa, miten minä huomaamattani puhun itselleni ja uskon, että moni voi samaistua tähän. Näennäisesti ihan tyytyväinen, mutta sopivan hetken tullen ahdistusmakkara hyökkää kimppuun. Monen mielestä varmasti tämä on hyvin tekopyhää ja turhamaista, miksi tyyppi, jolla on ihan hyvä kroppa ja naamakin ok, voivottelee pikku nakkimakkaraa mahassa? Joillain on todellisiakin ongelmia.

Kuva: Hetki ennen.

Sanon suoraan, että minulla on paljon hyviä kuvia, jotka ovat vaan sitä niinsanottua julkaisukelpoista kamaa, siksikin, että teen työkseni kuvaamista ja visuaalista työtä. Olen super kriittinen kuvien kanssa ja ensimmäinen asia mikä tuli yllä olevasta kuvasta mieleen oli, että liian iso hanuri. Kylläpä se korona on tehnyt tehtävänsä. Ja tarkennuksena, että liian iso pylly minulle, en kuitenkaan ajattele kenestäkään muusta niin, että koolla, muodolla tai värillä olisi väliä. Löydän lähestulkoon kaikista ihmisistä ulkoista ja sisäistä kauneutta, sekä kuvauksellisuutta. Sanon lähestulkoon, koska esimerkiksi heroiinin runtelemat hampaat tai alkoholismin aiheuttamat muutokset eivät kuulu tähän genreen. Tällaiset vahingolliset asiat eivät luo ns terveellistä kauneutta, joskin rujoa, opettavaista kauneutta, jonka vaikeat tarinat voivat kertoa. Toisin sanoen, löydän kauneutta kaikesta, osa on tervettä ja osa opettavaista.

Liian iso pylly

No, onko se totta? Ei. Luulen, että suurin osa teistä ei edes huomaa niitä asioita, jotka itse huomaan. Selkälallit, isot hartiat, pömppis, pylly, eriparisilmät? Lapsena se oli liian pyöreät pottuvarpaat. Itkin niitä joskus, koska häpesin. Häpesin varpaita, miksi? Todellisuudessa takana oli erilaisia luuloja ja pelkoja, jotka liittyvät varmasti suurimmaksi osaksi sosiaalisiin pelkoihin.

Joku voisi myös ajatella, että miksi valitan? Eihän sinulla ole mitään syytä valittaa!
Haluan sanoa, että se oma kehonkuva voi todella olla ylösalaisin. Riippumatta oletko isompi vai pienempi, nuorempi tai vanhempi, oma mieli on todella se mikä vaikuttaa. Oma tunne kehostasi, ei välttämättä ole balanssissa ulkokuoresi kanssa, ja silloin on vaikutettava tunteeseen, eikä siihen ulkokuoreen. En puhu tässä kirjoituksessa syömishäiriöistä tms, koska minulla ei ole niistä kokemusta. Oman kehonkuvan vääristymisestä kylläkin.

Vääristynyt kehonkuva
Kuva: Hetki jälkeen.

Nykyään en kuitenkaan jää enää niin kiinni tämän kaltaisiin asioihin niin tiukasti. Isompi pylly, helpompi twerkata 🍑🤪 Ymmärrän, etten pysty antamaan itsestäni samaan hetkeen joka suuntaan niin paljoa, kuin tahtoisin. Tässä hetkessä on ollut urheilua vähemmän, mutta se ei silti tule elämästäni poistumaan. Kuvasta löydän myös paljon muitakin ”virheitä” miksi se jäisi riman alle, ”virheitä” joita muut tuskin huomaavat. Virheitä, jotka eivät ole virheitä, vaan ominaisuuksia, minun ominaisuuksia.

Se miten näet itsesi, voi todella olla täysin eri, kuin miten muut sinut näkevät. Koita asettua toisen ihmisen saappaisiin, katsoa niitä piirteitäsi mistä pidät virheiden sijaan. ❤️ Et varmasti kaveristasikaan ensimmäisenä katso hänen ”virheitään”, vaan näet hänestä parhaat puolet. Miksi sitten itsestäsi katsot aina ensimmäisenä virheet? Mikä saa sinut tekemään niin? Syyt voivat olla hyvinkin konkreettisia.

Armollisuus

Ole myös armollinen itsellesi. Nyt korona-aikana olen tehnyt paljon duunia koneella, harrastukset ovat vähentyneet ja ruuan laatu ollut heikompaa. Olen saanut paljon aikaan, mutta se tuntuu pahalta kehossa. Ja se tunne, saa minut ajattelemaan, että muutos näyttää yhtä pahalta, kuin miltä minusta tuntuu. Tunne, on se avainasia, mikä taustalla puhuu, hyvässä ja huonossa suhteessa. Jotta kuvaa itsestä voi korjata, täytyy puuttua sen tunteen aiheuttajaan, joka vääristyneen kuvan saa aikaan.

Tunteen paikallistaminen voikin olla haastavaa, koska monimutkainen mielemme voi olla salakavalasti ehdoton muutoksille ja tällaisissa hetkissä, terapialla on suuri merkitys. Ajatusmaailmaa ei pysty lääkkeillä korjaamaan, vaan siihen tarvitsee aina apua, joka pitää myös ymmärtää ottaa vastaan. Armollisuus ja hyväksyntä ovat osa tietä kohti muutosta.

Tunteen työstäminen

Armollisuus hetkessä auttaa kohtaamaan pahanolon tunteen. Esimerkiksi minä olen hyväksynyt, että tähän hetkeen olen pikkaisen rasvaisempi kuin pari vuotta sitten. Ymmärrän myös, että tavoitteeni on välillä epärealistisia, paljon juurikin somen ja mainonnan takia. Salakavalasti mieli on tehnyt minusta alttiin täydellisyyden tavoittelulle, vaikka olen luullut päässeeni siitä eroon. Monimutkaista? Mieli on monimutkainen ja salakavala. Tunne on se, joka saa minut ajattelemaan ulkomuodostani epärealistisesti. Seuraavaksi mietin, mistä se tunne tulee ja pohdin, kuinka haluan sitä muuttaa, vai haluanko ylipäätään?

Tämänhetkinen jatkuva tunne on turvotus vatsassa ja suoliston huonompi toiminta, mikä saa aikaan fyysisesti huonomman olon, kuin mihin olen tottunut. Tämä fyysinen olotila on se syy, miksi silmäni takertuvat mahamakkaraan ja se alkaa ahdistaa, joten yksi konkreettinen asia on puuttua fyysisen olon kohentamiseen eri keinoilla.

Toinen asia, johon tulee puuttua, on se tavoitetuntemus. Miltä minä haluan, että kehossani tuntuu ja minkä vuoksi? Onko tavoitetuntemus terveellinen vai epäterveellinen? Mitä tavoitteen saavuttaminen vaatii? Tässä asiassa some voi olla joko myrkyllinen tai antoisa kanava. Tällä hetkellä se on laajalti molempia. Omaan oloosi voit vaikuttaa myös konkreettisesti seuraamalla tilejä, joissa on aitoa materiaalia. Aito materiaali voi olla myös visuaalisesti yhtä antoisaa, tai korjaan, on antoisampaakin kuin feikki materiaali. Feikki materiaali on minulle sellaista, jossa annetaan kuvanmuokkauksin tehtyjä epärealistisia kauneusihanteita, yltiökapeita vyötäröitä ja kilometritolkulla jatkuvia sääriä.

Muistilista hyväksymiseen

Kirjoitan ylös pienen muistilistan, johon sinä ja minäkin voimme palata, aina kun epäterve kauneusihanne mörkö kurkkii.

  1. Tunnista epäterve puhe itseäsi kohtaan
  2. Ole armollinen hetkessä
  3. Paikanna tunne puheen takana
  4. Työstä tuntemusta
  5. Aseta ja punnitse itsellesi terve tavoitetuntemus

Terve tavoitetuntemus on sellainen, joka ei rasita sinua liikaa. Pitkiin 12h työpäiviin ei mahdu kilpaurheilijan elämää sekä perhe-elämää, jostain on karsittava. Mikä on se, mitä sinä todella haluat tavoitella niin, että myös pystyt siitä nauttimaan?

IG: @terhi_dreamfit Face: @terhidreamfit Pinterest: DreamFit