Valinnoilla on väliä!

mennessä | heinä 18, 2017 | Hyvinvointi & Lifestyle, Ravintovinkit, Vanhemmuus | 0 Kommenttia

Aikuisena, vanhempana, kumppanina ja ystävänä voit vaikuttaa myös muiden elämän suuntaan, ota vain ensin itse askel kohti terveellisempiä elintapoja. Terveellisen syömisen ei tarvitse olla monimutkaista, vaikka siitä usein saadaankin päänvaivaa aikaiseksi. Lisäksi perusterveellisiä elämäntapoja tavoittelevalle riittää kun suurin osa ruokailuista koostuu terveellisistä raaka-aineista, viikoittain ajateltuna n.80-90% ruokailuista olisi hyvä olla paremmalla mallilla. Tämä on asia mikä monella on varmasti tiedossa ja mielessä, mutta kuinka muuttaa ajatus käytäntöön? Tässä muutamia vinkkejä helpompaan terveelliseen syömiseen!

 

Olet roolimalli

Muista, että käyttäytymisesi toimii roolimallina myös muille. Olitpa minkä ikäinen, kokoinen tai mistä tahansa lähtökohdista, sinä voit tehdä muutoksen itsesi lisäksi myös muiden terveyden eteen. Muistan useita tilanteita esimerkiksi jästipäisen isäni kanssa, joka ei suostunut syömään mm. salaattia. Muiden ihmisten ja rakkaan äitini innoittamana kuitenkin tänä päivänä salaattiakin päätyy lautaselle, vaikkei se niin mieluisalta maistuisikaan. Pelkkä salaatti usein maistuukin puulle, joten kannattaa kokeilla lisätä salaatin sekaan vaikka vesimelonia, yrttejä tai sitruunaöljyä, nam! Pelitoveriensa innoittamana hän jopa on hieman perehtynyt palauttavien ja ennen urheilua tapahtuvien aterioiden merkitykseen; kyllä tytär on nyt ylpeä!

Entäpä sitten lapset? Lähtökohtaisesti vanhempana näytät esimerkin jälkikasvullesi, mutta äitinä tiedän, että puurolautasen lentäessä juuri tapetoidulle seinälle, voi välillä ärräpäät lentää. Konsteja on monia ja lasten kanssa mielikuvituksen käyttö pääseekin aivan uusiin atmosfääreihin. Hyviä kokemiani keinoja on mm. ottaa lapset mukaan ruuan valmistukseen; iästä riippumatta sopivia apukokin tehtäviä löytyy. Mikä onkaan mukavampaa kuin valmistaa yhdessä smoothie ja tehdä siitä jäätelöä! Kelpaa pienille siinä missä ”oikeakin” jäätelö ja samalla upotamme sekaan kasan erilaisia ravintoaineita. Huomaamatta mukaan naamioituu niin avocado, banaani ja mustikkakin. Lapset keskenään toimivat myös roolimalleina toisilleen ja usein ruokailu on helpompaa päiväkodissa tai julkisilla paikoilla, missä lapset huomaavat toisten ikäistensä käyttäytyvän yhtä reippaasti. Toimi siis esimerkkinä lapsellesi ja anna mahdollisuus hyvinvoivaan elämään, niiltä osin mihin voit vaikuttaa. Syö myös itse niitä ruokia, joita lapsellesi tarjoat. Mielestäni on turhaa kieltää lapselta karkki ja sipsit, jos itse ahmit niitä nenän edessä, sillä houkutus kiellettyyn voi jopa kasvaa? Sen sijaan arvostan enemmän oikeanlaisen suhtautumisen opettamista pienille; ruoka on ruokaa ja hyvää sellaista, herkut voivat olla myös terveellisiä, eikä ole katastrofi viettää karkkipäivää viikossa.

Ole roolimalli ystävällesi. Voit omalla innostuneisuudellasi helposti vaikuttaa vaikkapa työpaikalla työkavereidesi syömiskäyttäytymiseen. Ei välttämättä tarvitse edes puhua, mutta jos muutat omat tapasi, ehkä huomaat ystävien seuraavan perässä? Jos jätät vaikka jälkiruuan välistä, ehkäpä ystävääsikin nolottaa makea herkku ja se jääkin odottamaan seuraavaa? Toki liian ankara ei pidä olla itselleen, mutta ruokailutottumusten muuttaminen on hyvä aloittaa pienin askelin mikäli tavoitellaan pysyvää muutosta.

Äitienpäivän yllätysaamiainen on muuttanut muotoaan vuosien varrella. 🙂


Mikä on motivaatiosi?

Tuntuu että kiire, väsymys ja stressi painavat, mistä siis energiaa panostaa ruokailuun? Voin rehellisesti kertoa, että se ei ole helppoa, alkuun pääseminen nimittäin. Kamppailen itse saman asian kanssa jälleen kerran koska huomaan, että ateriarytmini ovat lipsuneet. Ensin jäi pois aamupala, koska töissä oli mukamas niin kiire. MUKAMAS. Oikeasti aamupalalle on aina aikaa, sen voi syödä myös töissä tai haukata matkalla jonkun patukan, pääasia on että se tulee syötyä. Huomaan tästä aiheutuneen kierteen joka näyttäytyy mm. lisääntyneenä väsymyksenä ja keskittymisvaikeutena. Välillä kuitenkin näin voi käydä, jopa säännöllisesti urheilevalle ja suht terveellisesti elävälle henkilölle. Mistä siis löytää motivaatio syömistottumusten parantamiseen? Itselleni ehdoton numero 1 motivaatiotekijä on VIREYSTILAN PARANEMINEN. Panosta ensimmäisenä asiana aamupalan syömiseen, koska siitä lähtee koko päivä liikkeelle. Jos aamupala jää väliin, huomaat lounaalla syöväsi liian paljon, jonka seurauksena verensokerit heilahtavat ja seuraa iltapäiväväsymys. Kierre jatkuu iltaan ja toistuu taas seuraavana päivänä, katkaise se siis aloittamalla aamiasen syöminen. Ehdoton kakkonen listalla on ESIMERKKINÄ TOIMIMINEN, jos omat ruokailutottumukseni lipsuvat, vaikuttaa se koko perheen ruokailuun. Niin puolison kuin lastenkin ravintoaineiden saanti kärsii, koska olen perheemme roolimalli ruokailun suhteen. Tämä motivoi minua todella ottamaan itseäni niskasta kiinni.

Alla muutamia motivaatiotekijöitä, löydätkö itsellesi sopivaa tsempparia?

  • Vireystila paranee
  • Unenlaatu paranee
  • Painonhallinta
  • Aineenvaihdunnan parantaminen
  • Vatsavaivojen ehkäisy
  • ESIMERKKI LAPSELLE tai muulle läheiselle

Kuinka liikkeelle helposti

Syöminen ei ole rakettitiedettä, vaikka se nykyään välistä siltä tuntuukin. Maalaisjärki käyttöön ihmiset! Yleisesti ottaen sama jo ala-asteella tutuksi tullut ruokakolmio on oiva suunnan näyttäjä ruokailuun. Valitse jokaiselle aterialle jotain jokaisesta ryhmästä; proteiinin lähde, hiilihydraatin lähde ja hyviä rasvoja. Jos joltain aterialta puuttuu jokin näistä, voit korvata sen seuraavan aterian yhteydessä. Jos ateria näyttää värikkäältä ja kauniilta, usein se sisältää myös paljon erilaisia ravintoaineita; yksivärinen ateria on puolestaan usein ravintoköyhä tai se edustaa liiaksi yhtä lähdettä. Kuinka sitten voit arvioida omaa syömiskäyttäytymistäsi?

Kysy itseltäsi  seuraavat kysymykset:

  1. Toimiiko vatsasi oikein?
  2. Nukutko hyvin?
  3. Onko painosi sopiva?
  4. Onko sinulla mielitekoja?
  5. Ahmitko?
  6. Turvottaako?

Mitä useampaan kysymykseen vastasit kyllä, sitä suuremmalla todennäköisyydellä sinulla on tarkasteltavaa ruokailutottumuksissasi. Vatsan toiminta usein paranee jo pelkällä säännölisellä ja ravintorikkaammalla syömisellä; sinun ei heti tarvitse vältellä maitotuotteita ja viljoja. Minä jos kuka olisin jo vainaa, jos väite ”maito tappaa” pitäisi paikkansa. Älä siis karsi suotta ruokavaliostasi niitä aineita mitkä eivät sinulle tuota huonoa oloa. Jos vatsasi on sekaisin tai toimii liian harvoin, kokeile ensin säännöllistä keveää ateriointia ravintoympyrän mukaan ja sen jälkeen tarvittaessa karsi tuotteita pois. Ruokailun vaikutusten aikaansaaminen kuitenkin usein vie viikkoja, joten kokeilujaksojen kanssa on oltava kärsivällinen. Myös valmisruokien tai kaupan tuoretiskiltä ostettavien ruokien kanssa on hyvä pitää valinnat mielessä, sillä sieltäkin löytyy valikoimaa, joiden avulla voit koostaa monipuolisen aterian. So keep it simple! Jos voit hyvin, ei sinun tarvitse turhaan jättää pois esim. maitotuotteita tai alkaa karppaamaan, mutta jos kärsit turvotuksesta tms. voi olla syytä kokeilla vaihtoehtoisia tuotteita niiden tilalle. Kehon kuunteleminen on tässäkin asiassa puoli ruokaa. 😉

Lopuksi vielä vinkit ruokailutottumusten parantamiseen:

  • Juo tarpeeksi vettä, pidä vesipullo mukana!
  • Muista aamupala
  • Syö säännöllisesti
  • Syö extravälipalat jos päivään sisältyy urheilua
  • Koosta värikkäät annokset
  • Syö selkeitä ruokia (vältä kastikkeita, kiusauksia jne. mistä et näe mitä ruoka sisältää)
  • Valitse mahdollisimman puhtaita raaka-aineita
  • Vältä pitkälle prosessoituja tuotteita
  • Nauti ateriastasi!