Isäntä oli hieman pakosta soppakauhan ääressä, kun itse jouduin työkeikalle lomapäivänä. Suunnitelmissa oli valmistaa pähkinäinen porkkanakookoskeitto, joka nyt sai hieman twistiä isännän näkemyksen mukaan. Alla resepti, olkaa hyvä!
Ainekset:
- 5 kevätsipulia varsineen
- 3 valkosipulinkynttä
- 1 punainen chilipalko
- 6 isoa porkkanaa
- 1 rkl öljyä
- 1,5kpl kasvisliemikuutiota
- 8dl vettä
- 1 dl maapähkinävoita
- 1 dl Alpron kookoskermaa
- 1/2 tl mustapippuria myllystä
- 1tl suolaa
- 2 rkl korianteria hienonnettuna
- 2 rkl basilikaa hienonnettuna
Isännän lisukkeet:
- 1rkl hamppuproteiinijauhetta
- 1rkl kookoshiutaleita
- 1/2tl chilijauhetta
Työkertomus:
Aloitin viipaloimalla porkkanat, ensin kuorin ne. Pilkoin ja kuorin myös muut kasvikset. Sipulit pilkkosin ihan pieniksi paloiksi. Chilin ja valkosipulin myös. Tämän jälkeen kulotin ne, paitsi sen chilin ja valkosipulin.
Kulottaminen tarkoittaa sitä, että kuumalle pannulle pistetään juoksevaa rasvaa ja kasvikset käytellään siinä väriä vaihtamassa. Kulotetut kasvikset heitin kattilaan.
Sitten oli aika lisätä vesi ja kasvisliemikuutio. (Ohjeessa oli 8dl kasvislientä. Tässä vaiheessa oli syytä soittaa liittoon, että mitä moinen liemi on, kun kuitenkin nenän edessä oli pieni kuutio. Kysyin, että mitenhän ****** tämmöisestä kuutiosta mitataan 8dl? Emäntä oivallisesti neuvoi.) Tämän osion paransin ohjeeseen, ihan syystä. Kukaan ei kertonut että milloin toi kerma ja pähkinärasva piti laittaa, mut lisäsin ne ennen seuraavaa vaihetta. Emäntä sitten kertoikin ettei kermoja kannata keittää. Laihialaiseen versioon kermaa ja rasvaa ei sitten laitella, niissä kaikkia kaloreita.
Tässä vaiheessa muuten lisäsin vasta pilkotun chilin ja muut mausteet. Kaiken tämän hässäkän jälkeen nesteessä lilluvat palaset survoin sileäksi soossiksi Bamixilla (eli sauvasekottimella). Noiden palasten tulee kyllä keittyä n.10min vaikka Bamixin terä uppoaa raaempaankin tuotteeseen.
Pinnalle heitin pilkotut vihreät yrtit, kookoshiutaleet ja kaiken muun mitä vielä puuttui. Yhden facebook päivityksen päätin tehdä kun joku tahveli käski mitata basilikan lehtiä ruokalusikalla.
Keitto sitten hautui emännän paluuseen saakka, ei kannata viikkoja kuiten odotella.