Uusi vuosi, uudet kujeet. Niitä varmasti kohdataan jatkuvasti lapsiperheissä, ja näin on myös meillä. Erilaiset erityisherkkyydet ovat arkipäivää yllättävän monessa perheessä, mikä tuo oman mausteensa jo muutenkin haastaviin rutiineihin. Meillä taistelu hiusten harjaamisesta pukemisesta, huonolta tuntuvista sukista ja kutittavista pikkuhousuista on arkipäivää.
Moni on suositellut minulle, että kokeilisin motivaatiokalenteria, johon onnistuneesta haasteen taklauksesta saa palkinnoksi mieluisan tarran. Omaa laiskuuttani en ole saanut aikaiseksi tätä, mutta tänään päätin tarttua tuumasta toimeen. Koska tykkään tehdä visuja, niin tietenkin päädyin tekemään tytöille Frozen aiheiset kalenterit. Kuvat kalentereihin lainattu netistä ja ne ovat vain henkilökohtaiseen käyttöön.



Missä motivaatiokalenteri auttaa?
- Kun pukeminen tuottaa haasteita
- Kun hoitoon lähtö on vaikeaa
- Kuinka rauhoittua nukkumaan
- Rutiineiden luomisessa lapsiperheeseen
- Tuomaan rutiineja herkille lapsille
Lataa tulostettava Bed Time Routine -motivaatiokalenteri ilman lapsen nimeä tästä:
Tulkitse itseäsi ja peilaa sitä lasten käyttäytymiseen
Meillä yrittäjäarki tuo oman lisämausteensa aikatauluihin, ja esimerkiksi viime vuosi sitoi meitä todella paljon työhön. Menetettyä aikaa ei voi paikata, mutta mitä pikemmin asiat tiedostaa, ja niihin alkaa rakentamaan muutoksia, sitä parempi. Vanhempana olen ollut omien mielenterveysasioideni nojalla rehellesesti sanoen välillä hyvin huono äiti. Vaikkakin olen ollut ”huono”, olen pyrkinyt sanoittamaan lapsille nämä vaikeat ajanjaksot, ja tuomaan nekin tunteet ihmillisinä tunteina esille. Olen sanonut lapsille, että äiti käy lääkärissä puhumassa, jotta äiti taas pystyy leikkimään teidän kanssa paremmin.
Lapset kyllä ymmärtävät ja minusta on todella tärkeä tuoda esille, että kaikki tunteet on sallittuja. Viime vuosi olikin avartava, kun sain ADD diagnoosin ja moni piirteeni sai ”selityksen”. Otan tämän tekstissä esille, sillä tämä auttaa myös ymmärtämään lapsiani ja lasten sekä vanhempien välistä vuorovaikutusta. Kun lapsi ei pue, se ei ole hänen pahuuttaan. Takana on usein jokin muu mörökölli, mikä pitää selättää. Niinhän minäkin tarvitsin apua, miksi lapsi olisi toisenlaisessa asemassa?
Etsikää möröt yhdessä
Juttelemalla ja kuulostelemalla lastasi, käytöksen takaa löytyy usein syy tai pikku mörkö, joka painaa mieltä. pohdi asioita, jotka sinua mietityttivät pienenä, ja peilaa niitä lapsesi käytökseen.
löydätkö yhtäläisyyksiä?
Diagnoosiksi sain ”rajatapauksen ADD diagnoosin” ja myös asperger tutkittiin, sillä piirteisyyttä oli pisteytyksen mukaan jopa diagnoosiin riittäväksi. Kuitenkaan as diagnoosia en saanut, mutta oli todella avartavaa lukea ja ymmärtää asioita näistä piirteisyyksistä. Samalla hoksasin omat rutiinien tarpeeni ja paljosta sosiaalisuudesta ahdistumisen, mikä ei tarkoita sitä, että en haluaisi nähdä ihmisiä, vaan sitä, että kyseiset tilanteet kuormittavat minua enemmän. Teininä nämä ovat aiheuttaneet jopa fyysisiä oireita. Nämä asiat vaikuttavat vireyteeni ja minun tarvitsee palautua näistä.
Samoja piirteitä näen lapsissani, molemmissa hiukan erilaisia. Lapsen on kuitenkin hankala sanoittaa näitä ja siitä syystä koin tärkeäksi myös selvittää itseni tilanteen, aikuisena osaan analysoida käyttäytymistäni ja sanoittaa olemistani eri tavoin. Ovathan nämä myös periytyviä.



Lataa tulostettava Go Out Routine kalenteri ilman nimeä tästä:
Vaikea lapsi ja haastava arki
Jos näin voisi ”luokitella”, niin meidän lapset olisivat molempia. Niin kuin aikuisia, ei myöskään lapsia tule lokeroida. Meidän tytöillä on temperamenttia ja tiettyjä herkkyyksiä, jotka tekevät heistä vahvoja ja persoonallisia yksilöitä. Meidän vanhempina pitää oppi koordinoimaan tämä energia oikeaan suuntaan.
Mistä syystä sitten voisi ajatella, että lapsi on ”vaikea?”
- Lapsi lyö tai puree
- Lapsi ei pue ja vitkastelee
- Lapsi heittää ruuat lattialle ja kapinoi
- Lapsi saa ”raivareita” jolloin kontaktin ottaminen on mahdotonta
- Lapsella on haasteita jakaa ja on hyvin omapäinen; ”Tämä on minun!”

Vahva temperamentti ja erityisherkkyydet
Haluan todeta toistamiseen, että vaikka helposti toteamme, että lapsi on vaikea, niin sitä hän ei ole. Heillä on erilaisia temperamentteja. Yllä kertomani asiat ovat esimerkkejä, joita meidän perheessä kohdataan toistuvasti. Temperamentti on tullut myös ilmi varhaiskasvatuksessa ja yhteistuumin keskitymme tiettyjen asioiden harjoitteluun. Nuorempamme on varsinainen mestari koettelemaan uudet työntekijät lävitse, ja pukeminenkin vaatii yhden hoitajan resurssit; kun muut lapset ovat leikkineet pihalla puoli tuntia, meidän neiti vitkastelee eteisessä.
Toisaalta, hän on myös se tyttö, joka pistää jonossa ohittelevat pojat järjestykseen, olivat ne sitten isompia tai pienempiä. Näihin pukemistilanteisiin tein nyt avuksi toisen Frozen motivointikalenterin. Molemmat tytöt ovat tarkkoja vaatteiden kanssa, aamussa voi helposti kulua kymmenet sukat kun mitkään ei tunnu hyvältä ja toisaalta, viime talvi meni näppärästi ilman hanskoja, oli kädet kuinka punaiset tahansa. Hanskat ja hihat ei sovi näet samaan lapseet. Kesällä kuitenkin on kiva pitää mekkoa ja lapasia yötä päivää, ihan kuin oikeat prinsessat. 😀
Erityisherkän piirteitä voi olla esim.
- Saumat ja laput tuntuvat pahalta, vaatteet puettava nurinpäin
- Äänet sattuvat korviin
- Valot sattuvat silmiin
- Ruoka tuntuu pahalta suussa

Miten motivaatiokalenteria käytetään?
Motivaatiokalenterin juju on siinä, että aina onnistuessaan lapsi saa tarran tai leiman kalenteriin. Luonnollisesti säännöt pitää olla selvät ja ehdoissa ei saa joustaa, muuten homma vesittyy. Pienempi lahjapaketti kuvastaa pikkuista välimotivaattoria, eli saadessaan ensimmäiset viisi onnistumista, on pienen palkkion aika. Nämä palkkiot voidaan sopia yhdessä ja palkinnon ei tarvitse olla välttämättä tavaraa, myös yhteinen tekeminen käy. Innostuisiko lapsesi vaikka kahdenkeskisestä metsäretkestä kuumat kaakaot termarissa, ilman sitä ärsyttävää siskoa tai veikkaa?
Jos et vielä ylempää bongannut linkkejä, niin tässä ladattavat tiedostot vielä kertaalleen.
Toivottavasti motivaatiokalenterista on apua!

IG: @terhi_dreamfit Face: @terhidreamfit Pinterest: DreamFit